Любимецът на мнозина боксови фенове Тайсън Фюри (вече 26-0, 18 КО)направи

...
Любимецът на мнозина боксови фенове Тайсън Фюри (вече 26-0, 18 КО)направи
Коментари Харесай

Циганския крал се завърна на ринга с очаквано лесна победа

Любимецът на мнозина боксови фенове Тайсън Фюри (вече 26-0, 18 КО)направи дълго чаканото си завръщане на кръга против албанеца Сефер Сефери (23-2, 21 КО) на галавечер в Манчестър.

Бившият международен първенец в тежка категория предстоящо елементарно преодоля съпротивата на неравностойния си съперник и откакто в края на четвъртия рунд го засипа с десни ъперкъти, Сефери се отхвърли непринудено от продължение, написа Sportal.bg.

Така Фюри записа 26-ата си победа, а от самото начало на кръга не изглеждаше като че ли взима насериозно предизвикването " Сефери " и с най-малък разход както на старания, по този начин и на проява на класа, реализира задачата си.

ПЪРВИ РУНД

Двамата се целунаха в устите преди началото на дуела. Фюри разпери ръце в самото начало, с цел да покаже големия си задатък в разтега и във височината (26 см), като двамата измерваха дистанцията между тях в първата минута, като изненадващо Сефери опитва първи офанзива с дясно кроше в главата на съперника си. Англичанинът му подсказваше с жестове, че го преценя и го приканва да бъде деен, до момента в който управлява позицията на двамата и даже на миг танцува в средата на кръга. Екшънът съвсем липсваше от страна на Фюри, като се изключи няколко измерващи леви прави, само че той притискаше Сефери на няколко пъти до въжетата. В самия завършек на рунда пък Фюри насочи отличен ляв ъперкът и го комбинира с дясно кроше.

ВТОРИ РУНД

Фюри изглеждаше по-сериозен при започване на втория рунд и записа попадения с две десни и едно ляво кроше, само че Сефери не изглеждаше уплашен и също опита с ляво кроше да откри главата на по-високия си противник. След следващите секунди на липса на деяние и приканващи жестове от страна на Фюри той получи ляво кроше в брадичката, само че не бе очевидно разтресен, единствено че бе заставен да компенсира с повече експанзия. Двамата в края на рунда бяха разсеяни от всеобщ пердах на почитатели директно до кръга и на практика боксирането липсваше.

ТРЕДИ РУНД

Сефери опитва още веднъж да изненада рано Фюри с дясно кроше, само че след това англичанинът нанесе повече провали на противника си с десен прав. Ново дясно кроше на албанеца напълно стартира да основава усещане, че Фюри или е заплеснат в отбрана, или по никакъв начин не взима съперника си насериозно. Пъргавият албанец разчиташе на доста повече придвижване в този рунд и се опазваше от някакви съществени настъпи, само че 50 секунди преди края Фюри уцели с тежък десен ъперкът. 206-сантиметровият англичанин вкара още две десни крошета, като за първи път в мача търсеше комбинации, с цел да тормози Сефери.

ЧЕТВЪРТИ РУНД

Въпреки тежките мигове в края на предната част, албанецът отново почна по-агресивно новия рунд с дясно кроше, а Фюри смъкна главата си, с цел да стане на неговото ниво. Постепенно обаче англичанинът загради сполучливо съперника си и го наказа с десни крошета през отбраната му, като Сефери изглеждаше, че усеща ударите в главата си. Фюри не се занимаваше да подвига гарда си в края на рунда и само търсеше десни ъперкъти, които му се получаваха чудесно и дейно. Трябва да се означи, че едно ляво кроше на Сефери поразтърси някогашния международен първенец.

Точно преди началото на петия рунд албанецът отхвърли да продължи мача и по този начин след 12 минути на кръга Фюри реализира 26-ата победа в кариерата си.

Това е първият мач на Фюри от към две години и половина, откакто за последно се боксира през ноември 2015 година, когато шокира спортния свят с триумфа с единомислещо съдийско решение против Владимир Кличко и лиши купите на великия украинец във версии IBF, WBA и WBO. След това почитателите знаят за печално известните му проблеми с алкохола, наднорменото тегло, депресията, опиатите и позитивните допинг проби, които доведоха до разжалването му като международен първенец и заубата на професионален лиценз.

Като габарити Фюри няма място за съпоставяне със Сефери, за който това бе едвам втори мач в тежка категория - другият е 10-рундов през 2016-а против Мануел Чар, а той позволява единствената си предходна загуба с единомислещо съдийско решение.

На формалния кантар 29-годишният Фюри тежеше 125.1 кг, което е най-високото тегло в кариерата му, а 39-годишният му противник Сефери бе с цели съвсем 30 кг по-лек - 95,3 кг. Също по този начин албанецът е висок 180 см, а Фюри е 206, като очевидната разлика си пролича точно на кантара, когато англичанинът даже подвигна на ръце съперника си.

Предишното най-високо тегло в кариерата на Фюри бе 124.3 кг, когато победи младока Джоуи Ейбъл през февруари 2014-а с нокаут в четвърти рунд. Когато победи Кличко, Фюри тежеше единствено 112 кг и не е ясно дали ще успее още веднъж да ги стигне. Сефери би трябвало да играе ролята на боксова круша за този мач, като 21 нокаута във визитката му може и да наподобяват внушително, само че единствено петима от съперниците му са били с позитивен баланс, а и всичките му победи са в полутежка категория.

Фюри от дълго време не е международен първенец, само че е последният към този момент линеен първенец в тежката категория, тъй като е победител настоящ притежател на поясите, с цел да стигне върха, а не е разчитал на овакантена купа заради наказване или отричане на носителя й.

Историята демонстрира, че всеки завръщащ се след годишно неявяване първенец не свети толкоз блестящо, както преди, само че никой не е правил завръщането си против подобен неравностоен конкурент. Когато Мохамед Али се завърна от тригодишна пауза през 1970-а, той се изправи против истински представител на тежка категория като Джери Куори. Да, Джордж Формън си избра за съперник младока Стив Зуски, само че след цели 10 години отвън кръга. 4-годишната " отпуска " на Майк Тайсън пък бе прекъсната с двубой против едрия Питър Макнийли. Витали Кличко отсъства 4 години поради травми и се завърна против познатия в България Самюел Питър, който по това време бе първенец на Световния боксов съвет.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР